Nagy Attila Károly - A Végső Visszaszámlálás legjava

2011.07.29. 08:00

Hargita Nándor

NAK és Stöki rengeteg munkával előkészített projektje - helyszíni tudósítás az űrsikló program utolsó útjáról - lezárult. A teljes tudósítás újraolvasható a Végső Visszaszámlálás blogon, a készítőkkel pedig interjút olvashattok Völgyi Attila fotósblogján

A teljes Végső Visszaszámlálás galériákra bontott képanyagát megtaláljátok a képgyűjtő oldalon, Attila pedig a fotók krémjéből NAGYKÉPES válogatást készített az Indafotóra.

Az egyes fotókat az Indafotóra átkattintva kedvencelhetitek/lájkolhatjátok, kommentelhetitek itt a blogbejegyzésben pedig a J/K billentyűkkel lapozhatjátok őket.

naked: 01

2011. július 7. Karnyújtásnyira az Atlantistól. Az űrsikló teljesen felkészítve várja a másnapi startot. Az előtérben az a kavicságy - illetve annak bal fele - látható, amin a lánctalpas szállítógép (crawler transport) az indítóállásra viszi a VAB-ban (Vehicle Assembly Building) mobil platformra állított űrhajót.

 

naked: 02

Ekkor még nem hittük, hogy másnapra szerencsésen megfordul az időjárás és megtörténik a start.

 

naked: 03

2011. július 7. csütörtök este. Az Atlantis hátsó traktusa, a jól ismert NASA-logóval.

 

naked: 04

Az Atlantis alkonyi fényben.

 

naked: 05

Az Atlantis orr része a pilótafülkével, amibe négy űrhajós - Chris Ferguson parancsnok, Doug Hurley pilóta, Sandy Magnus és Rex Walheim küldetésspecialista - szállt be utoljára másnap reggel.

 

naked: 06

2011. július 7. Késő esti fényárban a 39A indítóállás.

 

naked: 07

2011. július 8., péntek. A start napja. A Kennedy Űrközpontba vezető úton tábla mutatja, hogy a tervek szerint mikor indul utolsó útjára az Atlantis. A háttérben a VAB.

 

naked: 08

2011. július 8. Reggel még mindig nem lehetett biztosra menni, hogy miképp alakul a start. A szél fújt, az eget felhők borították, bár az esőfelhőknek, viharzónának már nyoma sem volt.

 

naked: 09

Délelőttre nagyjából kitisztult az idő, a visszaszámlálás különösebb fennakadás nélkül folyt.

 

naked: 10

2011. július 8. 11 óra 29 perc. "Amerika még utoljára a mennyekbe megy" (Barack Obama)

 

naked: 11

Az Atlantis a hangsebesség többszörösével haladva eltűnik a vékony felhők között.

 

naked: 12

2011. július 11., hétfő. Sajtótájékoztató (mission briefing) a NASA houstoni központjában, a Johnson Űrközpontban. LeRoy Cain, az űrsiklóprogram helyettes igazgatója (a pult mögött jobbra) hivatalosan is megerősíti, hogy egy nappal meghosszabbítják a küldetést.

 

naked: 13

A Küldetésirányító Központ (Mission Control Center) a houstoni Johnson Űrközpontban (Johnson Space Center - JSC).

 

naked: 14

Texas, Houston, Johnson Űrközpont. Életnagyságú, szárnyak nélküli űrsiklómodell, a Full Fuselage Trainer (FFT) az Űrjárműmodellek Épületében (Space Vehicle Mockup Facility - SVMF).

 

naked: 15

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) néhány modulja az Űrjárműmodellek Épületében. (Houston, JSC)

 

naked: 16

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) néhány modulja a Semleges Felhajtóerő Laboratórium (Neutral Buoyancy Laboratoryban - NBL) gigantikus medencéjében. (Houston, JSC)

 

naked: 17

Bár a vízben a súlytalanságra készülő űrhajós nagyon is érzi a súlyát a kiképzés alatt, a víz ellenállása pedig akadályozza a mozgását, így búvároknak kell egyik helyről a másikra úsztatniuk, mégis az óriásmedence a legjobb módszer az űrséták szimulálására.

 

naked: 07 IMG 0001

A houstoni Christopher C. Kraft Jr. Küldetésirányító Központ. Itt található nemcsak a jelenlegi, de a régi, a holdraszállásokat irányító központ is.

 

naked: 19

Az Apollo Mission Control Center konzoljai és székei. 1969 júliusában innen irányították a Holdra embert vivő Apollo-11 küldetését.

 

naked: 20

Űrrelikviák: egy Hasselblad középformátumú fényképezőgép és egy űrhajóskesztyű a JSC látogatóközpontjában.

 

naked: 21

Egy kisfiú épp űrsiklóval landol a Johnson Űrközpont látogatóközpontjában.

 

naked: 22

Űrsétát idéző bábu lóg a látogatók feje fölött a JSC látogatóközpontjában.

 

naked: 23

Vörös és sárga checklist az Űrsiklóküldetés Szimulátorban (Shuttle Mission Simulator), azaz az űrsiklók élethűen műszerezett, belső arányaiban teljesen megegyező modelljében. (JSC, Houston).

 

naked: 24

Újra a floridai Kennedy Űrközpontban, pár nappal a landolás előtt. A július 8-án zsúfolásig megtelt parkoló üres, a háttérben a VAB áll a tűző napsütésben.

 

naked: 25

A Vehicle Assembly Building (VAB) belmagassága lenyűgöző: körülbelül 160 méter. Itt állították függőlegesbe és szerelték össze az űrsiklókat, a külső üzemanyagtartályt és a gyorsítórakétákat.

 

naked: 26

Űrsikló ravatalon. Szívszorító látvány tárult elénk a VAB egyik oldalhajójában: a Discoveryt épp szedik szét, hogy aztán a Smithsonian Múzeumban kiállítsák.

 

naked: 27

1:1 arányú űrsiklómakett a KSC látogatóközpontjában.

 

naked: 28

Az amerikai űrsiklóprogram 30 évét ünneplő molinó a KSC Visitor Complex-ben.

 

naked: 29

2011. július 21., csütörtök hajnal, az utolsó űrsiklólandolás napja.

 

naked: 30

2011. július 21. 05:57. Simán landolt az Atlantis a Kennedy Űrközpont leszállópályáján. Valószínűleg ez az egyik legrosszabb felvétel, ami űrsiklólandolásról valaha készült. Kicsit életlen (nagyon), kicsit rossz szögből készült (nagyon), de a miénk.

 

naked: 31

Temetési menet. 2011. július 21-én délelőtt elvontatták az Atlantist a leszállópályáról az űrsiklószerelő hangárig (az esemény hivatalos neve angolul: towing).

 

naked: 32

A towing egyik meghatározó pillanata, amit valószínűleg minden jelenlévő fotós megörökített: a bekötőút melletti csatorna vizében tükröződő űrsikló.

 

naked: 33

Wheels stop. Az Atlantis orrfutója az Orbiter Processing Facility hangárja előtt. Érdemes megfigyelni a hőpajzs csempéit.

 

naked: 34

A név.

 

naked: 35

Valaki fényképez.

 

naked: 36

Charles Bolden volt űrhajós, a NASA igazgatója beszéde után utat kér a sikeres landolást ünneplő NASA-dolgozók és újságírók gyűrűjében.

 

naked: 37

Az Atlantis űrhajósai - balról jobbra: Rex Walheim, Sandy Magnus, Chris Ferguson és Doug Hurley - köszönetet mondanak a NASA dolgozóinak. Walheim utolsó pillantást vet az utolsó űrsiklóra, amely embert vitt Cape Canaveralból az űrbe.

 

 

Címkék: űrsikló naked végső visszaszámlálás

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://indafotobig.blog.hu/api/trackback/id/tr543107286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Labancz 2011.07.29. 10:06:59

Jöhetnek még képek!

Mc69 2011.07.29. 11:35:39

Nagyon szép munka! Sárga vagyok, én is megnéztem volna.

gelsystem 2011.07.29. 12:05:18

ÁLLLLLLLLLLLLLAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:):):):)

AttilaBeregi 2011.07.29. 13:25:55

szuper képek, biztos nagy élmény volt ott lenni :)

Princesse Leila 2011.07.29. 14:36:21

Srácok az egész melóért köszönet és gratulálok. Informatív, szórakoztató és kerek volt. Külön köszönet a személyes kedvencemért, a Saturn V-ért. Sajnos startot tőlük már soha nem láthatunk, de már tudom, ha amerikaába megyek még láthatok egyet élőben. Kösz! :)

rszarvas · http://rszarvas.blog.hu 2011.07.29. 15:13:28

Amikor startolt az Atlantis, még nem sejtettem, hogy békaemberekkel fogok találkozni. Amúgy gratula a fotókért. Még a kicsit homályosért is, mert az olyan életszerű :-)

lujo22 2011.07.29. 18:17:08

Sztem a képek jók, és nem homályosak. Esetleg vkinek a szemüvege. :-)

korxi 2011.07.29. 20:44:58

Gratula és kösz az egész sorozatért, jók voltak a képek meg a beszámolók is.
Én is sokmindent odaadtam volna hogy végigjárjam.
süti beállítások módosítása