Indafotósok a Szolnoki Helikopter bázison - A Különleges Műveleti Zászlóalj

2012.04.20. 10:34

Hargita Nándor

A Honvédelmi Minisztérium és az Indafotó által meghirdetett Katonák.Hősök fotópályázat keretében április 13-án, pénteken az MH 86. Szolnoki Helikopter Bázisra látogattunk a fotózás és harcászat iránt érdeklődőkkel.

Ha a képek láttán kedvet éreztek a nevezéshez, április 22-én, vasárnap éjfélig még megtehetitek! További információ: http://katonakhosok.kormany.hu/fotopalyazat

Nevezni érdemes, hiszen a dobogósok iPadet és GoPro kamerát nyerhetnek, a 4-5-6. helyezettek pedig harci helikopterrel repülhetnek a szolnoki bázison. A legjobb 80 felvételből május végén szabadtéri fotókiállítás nyílik a Kossuth téren.

A látogatás képeit és a beszámolót három posztban jelentetjük meg:


  1. Hétfőn a helikopterekkel és a légi irányító-toronnyal,
  2. Szerdán a Könnyű Vegyes Zászlóaljjal,
  3. Pénteken pedig a honvédség elitkommandósaival a Különleges Műveleti Zászlóaljjal foglalkozunk.

A képek a J és a K billentyű segítségével lapozhatóak!

hunszabi: Bevetésre készen hunszabi: KMZ

hunszabi fotói

Lev53: 34 01 hunszabi: Pozíció

Lev53 és hunszabi fotói

zoliber: Készenlétis "pózválasz" egy Varga Imre-szoborcsoportra

zoliber fotója

Balp: A KMZ nem kopogtat, benyit!

Balp fotója

Balp: vigyázz, kész...

Balp fotója

Balp: Tiszta.

Balp fotója

KGyST: P4131713

KGyST fotója

darthwalk: KMZ - Killing house

darthwalk fotója

Alakulat története

A Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj jogelődje az 1939. október 1.-én megalakított Honvéd Ejtőernyős Zászlóalj. Az alakulat első és egyben utolsó ejtőernyős bevetését 1941. április 12-én hajtotta végre. A bevetés során repülőkatasztrófában életét vesztette Vitéz Bertalan őrnagy, a zászlóalj parancsnoka is. A zászlóalj a háború további időszakában, mint gyalogos alegység harcolt, majd a háború végén felszámolták. Az ejtőernyős fegyvernem hagyományait az 1951. október 4.-én Székesfehérváron megalakult ejtőernyős zászlóalj vitte tovább. A katonai szervezet működését 1954-ben felfüggesztették, majd 1959-ben - megváltozott struktúrával – újjászervezték, és 1961-ben az új orosz gyártmányú D-1 típusú ejtőernyővel szerelték fel. További átszervezés során 1963-ban diszlokált Szolnokra. A zászlóalj 1973-tól MI-8 típusú helikopterből, majd 1977-től AN-26 repülőgépből hajtotta végre ejtőernyős ugrásait. Az alakulat 1990-ben vette fel gróf Bercsényi László, Franciaország marsallja nevét.
Az 1. felderítő század Magyarország NATO tagságától kezdődően felajánlásra került, először 1999 2003 között az AMF(L) kötelékébe tartozott, majd ugyanez a század 2004. január 16-tól már az AMF(L) helyébe lépett NRF kötelékében teljesített féléves készenléti szolgálatot. A század 2004. augusztusától az MH Könnyű Gyalog Századként vett részt az ISAF műveletekben, Afganisztánban. A felderítő zászlóalj bázisán 2005. szeptember 01- én került megalakításra a különleges műveleti zászlóalj. Az első század állománya több nemzetközi műveletben vett részt és napjainkban az Afganisztáni hadszíntéren hajt végre különleges műveleti feladatot.

Rendeltetés

A zászlóalj alaprendeltetését a Honvédelmi Miniszter 158/2005. számú alapító okiratában az alábbiak szerint határozta meg:
− Katonai erő alkalmazását igénylő váratlan események megoldása;
− Alegységeivel NATO doktrínákban meghatározott különleges műveleti feladatok és
az ezekhez kapcsolódó tevékenységek végrehajtása nemzeti alárendeltségben, illetve
azokban való részvétel a Szövetségi köteléken belül;
− A békeműveletekben vállalt feladatok teljesítésében való részvétel;
− Béke és háborús kutató-mentő feladatokban való részvétel;
− Külön tervekben meghatározottak szerint válságkezelésben való részvétel.

A katonai szervezet feladatrendszere nem nyilvános.

Nemzetközi szerepvállalás

Az alakulat feladatrendszeréből adódóan részt vett a dél-szláv válság során elrendelt biztosítási feladatokban éppúgy, mint a térséget sújtó árvizek elleni védelem és az ehhez kapcsolódó biztosítás feladataiban. A zászlóalj tevékenységének kiemelt irányát képezi a béketámogató feladatok ellátása. A katonai szervezet jelentős része teljesített szolgálatot különböző békefenntartó missziókban. A ciprusi UNFICYP, a sínai MFO, a boszniai SFOR és az iraki Szállító Kontingensen kívül kiemelt feladata volt a Könnyű Gyalog Század, Afganisztán a Katonai Tanácsadó és Összekötő Csoport, Irak (MALT), a Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport, Afganisztán (OMLT) valamint a Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) állományának biztosítása. A Katonai szervezet csoportjai napjainkban a különleges műveletek teljes spektrumát hajtják végre Afganisztánban.

Szervezeti felépítés

A zászlóalj szervezetét harcoló, harctámogató és harci kiszolgáló támogató alegységek képezik. A zászlóalj fő feladatait a különleges műveleti századok hajtják végre. Az alakulat egyedi szervezeti kialakításának köszönhetően képes különleges műveleti feladatok végrehajtására csoport, illetve a csoportok összevonásával osztag kötelékben. Az alegységek feladat-végrehajtását a nagyfokú önállóság jellemzi.

Kiképzés

A kiképzés sokrétű és egész embert kívánó. Alapját a kiválasztás biztosítja, ahol a jelöltek fizikai, és mentális szűrése történik. Ezt követően tereptan és kis alegység harcászati felkészítés kerül végrehajtásra, amelyet az egyéni szakfelkészítés (specializáció) követ. Az egyéni szakfelkészítés után a kötelék felkészítés következik, amelyet a kijuttatási módokra történő felkészítés tesz teljessé. Az alaptanfolyam időtartama meghaladja a 10 hónapot. Az alaptanfolyam végén a katonák megkapják a KÜLÖNLEGES ERŐK karjelzést, amely azt a szűk és rendkívül összetartó közösséget jelöli, amelyhez tartozás életre szóló elhivatottságot jelent. Az alaptanfolyamot az emelt szintű szakfelkészítés követi, amely alapvetően 4 és 6 hónap időintervallumban változik szakterület függvényében. Ennek a felkészítésnek a végén válik alkalmassá a katona, hogy különleges műveleti feladatokat hajtson végre nemzetközi hadszíntéren.

Technikai eszközök

Az alakulat egyedülálló fegyverzettechnikai eszközökkel rendelkezik. Ebben az arzenálban megtalálhatók a Magyar Honvédségben rendszeresített egyéni- és kollektív lőfegyverek valamint az Egyesült Államok haderejében használt gyalogsági fegyverek. Híradó berendezései alkalmassá teszik a katonai szervezetet, hogy nagy földrajzi távolságokra legyen képes titkosított üzemmódban hírváltást végrehajtani, valamint adatokat, képeket, (álló, mozgó) küldeni valós időben.
Gépjármű technikai eszközei között a Mercedes Benz 270 típusú terepjáró személygépjármű épp úgy megtalálható, mint az M 1165-ös HMMWV páncélozott terepjáró eszköz

Helyőrség

Szolnok katonaváros, hiszen több katonai szervezet is települ a helyőrségben. Ezek közül kiemelkedik az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj az MH Béketámogató Kiképző Központ és az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj.

A látogatás képeit és a beszámolót három posztban jelentetjük meg:


  1. Hétfőn a helikopterekkel és a légi irányító-toronnyal,
  2. Szerdán a Könnyű Vegyes Zászlóaljjal,
  3. Pénteken pedig a honvédség elitkommandósaival a Különleges Műveleti Zászlóaljjal foglalkozunk.

Címkék: szolnok kommandó fotóséta indafotóséta kmz különleges műveleti zászlóalj szolnoki helikoper bázis bercsényi lászló különleges műveleti zászlóaj

67 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://indafotobig.blog.hu/api/trackback/id/tr874459156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alex Raps 2012.04.20. 14:15:47

Miért nem egyforma a felszerelésük, ha már hadsereg? Miért nincs mindenkin könyök és térdvédő gyakorlaton, ha már egyszer különleges egység?
Az mondjuk pozitív hogy végre lecserélésre került a pontatlan Ak az M16A4-re, de milyen kalibert használnak? A 223-ast v. valami komolyabbat?

peelou75 2012.04.20. 14:57:58

@Alex Raps: Hát ugye nekik nem igazán az a feladatuk, hogy egyforma ruhában egyszerre lépve masírozzanak a díszszemlén...

mement 2012.04.20. 15:33:58

@Alex Raps: egyreszt egy squadot latsz, ahol nem mindenki ugyanazt viszi magaval, mert nem mindenkinek ugyanaz a feladata, es a komplexbb eszkozoket meg szetosztjak, masreszt ezek az arcok a felszerlesuk egy reszet sajat penzbol veszik, foleg a fegyver kiegeszitoket, loveszmellenyt, tarolorekeszeket stb.

a fegyver amire gondolsz pedig az m4a1 rohamkarabely, de van ott pumpaction repeszpuska, meg mp5 gepisztoly is

Afterburner9 2012.04.20. 16:49:48

@Alex Raps: A CAG (Delta Force, SFOD-D, ha így ismerősebb) operátorainak sem egységes a felszerelése, ők szabadon válogathatnak a haderőnemek felszerelései közül, különleges alakulatoknál általában így van.
Ahogy mement is mondta, az m4-est használják SOPMOD kitekkel, az meg 5.56x45-ös.

mallac 2012.04.20. 18:53:04

Hűha, komolyak mint a vakbélgyulladás...Olyanok mint a nagyok csak kicsiben...

mokeus 2012.04.20. 21:46:39

Ezeknél mindenkinek ilyen nagy orra van?

R.Ivan · http://www.rettegettivan.co.cc/ 2012.04.20. 22:18:00

@mokeus: Egyetértek, a fegyver arzenál oks, a mi pénzünkből, csak kicsit Tel-Aviv gyanús. Persze mezei katonák, csak parancsot hajtanak végre, ha úgy alakul...
A képek teljesen jók:)

Hiryu2,0 , xsak máshonnan 2012.04.21. 03:27:16

Az alakulat első és egyben utolsó ejtőernyős bevetését 1941. április 12-én hajtotta végre
khm.....valahol rémlik nekem egy visszaemlékezés, a könyvespolcomról,-utánpótlás dobása valahol a Kátpátokban- ejtőernyős kísérettel.

látom itt előttem megjöttek a hülyegyerekek is........

mallac 2012.04.21. 07:22:39

Az orrukkal tájékozódnak azért nem fedi az a lebernyeg.A legjobb szaglású megy legelöl, őket küldik tiszthelyettesi iskolára is.

Alex Raps 2012.04.21. 13:37:34

@peelou75: Vannak az alakiságnak szabályai és ebben a kérdéskörben forog például az hogy egyforma nadrágot, marokfegyver táskát (és marokfegyvert is) viselnek a katonák. Avatott szemű ember azonnal meglátja hogy ez a csapat képtelen lenne hatékonyan felvenni a harcot például az SAS hasonló alakulataival, mert a kiképzéshez - a elsődlegesen a ruházatból kikövetkeztethetően - nem volt elég pénz.

Alex Raps 2012.04.21. 13:44:19

@mement: Ez is baromság. Ahova a 9 mm-es géppisztolyt lehet csak használni, oda pl. nem jó a 223-as kaliber (és verza). Így tehát ha egy bevetésen és egy csapaton belül a felszerelésben ilyen eltérést lát az ember, azonnal az jut eszébe hogy nincs elégséges pénzeszköz a kiképzésükre (ami egy különleges alakulat esetében a legfontosabb tényező). A fegyverzetben eltérés csak úgy lehetne hogy vagy mindenkinél 9 mm-es géppisztoly van a bevetés jellege miatt és van hozzá olyan katona aki sörétessel és van egy aki nagyobb tűzerőt biztosítva 223-as kaliberű géppuskát visz magával, de olyan nincs hogy a 223-as és a 9 mm-es géppisztoly egyszerre kerül felhasználásra.

Alex Raps 2012.04.21. 13:46:44

@Afterburner9: A fegyverzetet minden esetben a bevetés mibenléte határozza meg. Ennek okán ahol lehetséges a civil túszok jelenléte ott 9 mm-es géppisztoly és ahol szimpla katonai beavatkozás történik ott alapvetés a 223-as kaliber. A kettőt egyszerre csak az MW3-ban vetik be. :)

Let’s CRUD 2012.04.21. 13:49:28

Egy zászlóaljra nincs pénz, na fsza

peelou75 2012.04.21. 13:50:27

@Alex Raps: Ahogy már előttem többen is írták, ez egy különleges alakulat. Nézz meg fotókat az Afganisztánban vagy Irakban bevetett amerikai különleges alakulatokról (ő róluk lehet találni bőven, ellentétben a mi egységünkkel) aztán szörnyülködj, az alakisággal köszönő viszonyban sincsenek a srácok. De ha olvasgatsz egy kicsit a CombatGear blogon, akkor onnan is leveheted, hogy még a "mezei" MH alakulatoknál is van lehetőség személyre szabni a felszerelésed. A terepen mások a szabályok mint a gyakorlótéren...

Alex Raps 2012.04.21. 14:07:02

@peelou75: Éppen úgy mint ahogyan az előtted lévők, Te sem érted. Ha az egyiknél MP5 van akkor az összesnél is az van (a shot gun-t és a géppuskát viselőket leszámítva). Ennek oka egyszerű. Olyan bevetésnél használjuk az MP5-öt amikor túszmentésről van szó és ilyenkor a fontosabb tényezők egyike, hogy a célzott lövés nyomán a rossz fiúkban elakadjon a kavics. A 223-as pedig hadi lőszer, vagyis a feladata éppenséggel pont ennek az ellenkezője. Minél több élőerőt kell semlegesíteni/megsemmisíteni. Így tehát a képeken vagy képzavart látunk vagy szegénységet és vagy ami súlyosabb, egy képzetlen irányítás alatt lévő divatozó csürhét. Amúgy egyszerű a dolog. Írd be a gúgliba hogy "special air service" és nézd meg a képeket. Sosem fogsz olyat látni, hogy - akár gyakorlaton is - az MP5 és az M16A4 keveredjen. Ennek okai pedig a bevetés jellegében keresendőek.

Alex Raps 2012.04.21. 14:12:37

@Let’s CRUD: A képen még nem is egy zászlóalj, hanem csak egy raj van. Na most gondolj bele hogy ha azok akikkel reklámozzuk a zászlóalj létezsét, ilyen szedett-vedett és vagy szakmai szempontok alapján csak hektikus módon vannak összehangoltan felszerelve azoktól mit is várhatunk? ..és vagy azt kellene picsán rúgni aki engedte hogy így legyenek lefényképezve.

cyd 2012.04.21. 16:33:44

@Alex Raps: Sanya ne legyél hülye, nem tudunk eladni :)

"..és vagy azt kellene picsán rúgni aki engedte hogy így legyenek lefényképezve."
Azért a végére látom csak leesett. Gondolod, hogy nincs egy rajnyi M4 vagy MP5? Értem én, hogy operetthadsereg, de ezt Te sem gondolhatod komolyan. Itt a meghívott fotósoknak demóztak és nem valós szituációt gyakoroltak.

"...egyforma nadrágot, marokfegyver táskát (és marokfegyvert is) viselnek a katonák."
Bullshit, de ezt már mások is elmondták.

Éhes_ló 2012.04.21. 17:13:24

Zárt terekben, épületekben folyó tűzharcban a távcső nélkülözhetetlen egy magára valamit is adó rambó fegyverérről.
Ezzel nagyjából vége is a jelmezes bemutatónak és a majomkodásnak amit - remélem csak a fotósok kedvéért - elő mertek adni.
Ez már régen egy szánalom és nem hadsereg.

proletair · http://lemil.blog.hu 2012.04.21. 17:13:47

@Alex Raps:
Ez nem rendőrség, ezek a srácok a legritkább esetben szabadítanak ki túszokat.
Az első kommenteddhez: az AK nem pontatlan fegyver. Nem pontatlanabb mint a képeken szereplő jenki fegyver. Tudom, mert próbáltam.
Az,hogy ki milyen fegyvert visz magával egy feladatra, az az ő dolga, de leginkább feladatfüggő. Az egyenruha/egységes kinézet meg a harctérnem nem játszik, majd amikor átvesznek egy kitüntetést, akkor felöltöznek csinosba. Amúgy szolgáltál ott katonaként, hogy ilyen bátran kijelented, hogy "azok akikkel reklámozzuk a zászlóalj létezsét, ilyen szedett-vedett és vagy szakmai szempontok alapján csak hektikus módon vannak összehangoltan felszerelve azoktól mit is várhatunk?"

KGyST · http://repules.tumblr.com 2012.04.21. 18:14:45

Üdv, én ott voltam a gyakorlaton.

A Killing House-ba behatolás mindig szigorúan koreografáltan ment. (Összesen öt-hét rohamot csináltak). Elöl mentek az MP5-ösök, gondolom, mert ők sokkal mozgékonyabbak, őket támogatta az egyetlen Remington shotgun.
Amikor az MP5-ösök elfoglalták az első belső helységet, és fedezni tudtak, akkor ment be a második tűzcsoport, az M4 SOPMOD-okkal, ők rohanták le a belső helységet, gondolom, a nagyobb és koncentráltabb tűzerő miatt.

Elfelejtettem megkérdezni a ruházatukat, főleg a kesztyűk voltak feltűnően összevisszák, de nekem az volt a benyomásom (mondom, elfelejtettem megkérdezni), hogy ez egy ilyen öszvérbemutató volt, a Killing House-t paintballra használják, és talán ez a furcsa anorákszerű ruha a paintball-cucc része a kesztyűkkel együtt.

Amit nem tudok helyre tenni, az a nagyon furcsa rohamsisak, pedig a KMZ-sek mindig ezt hordják, de máshol nem láttam, nem is tudom, milyen típus.

A fegyverzet egységes volt, de pl. a pisztolyt (Glock 17) mindenki ott hordta, ahol neki kézre állt.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2012.04.21. 18:18:13

Egyébként ha megnézitek akármelyik Afganisztánban szolgáló különleges alakulat katonáit, az alap, hogy szakállt növesztenek és helyi öltözetet is hordanak, ebből még az amcsiknak volt konfliktusa a háború elején, mert volt elöljáró, aki a formaruhákban és azok előírásszerű viselésében élte ki magát, de ezeket hamar lekussolták.

Afterburner9 2012.04.21. 18:32:35

@Alex Raps: Én egy szóval se mondtam (de szerintem a többiek se), hogy ne az adott feladatnak megfelelő fegyvereket vinnék magukkal.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.04.21. 19:28:45

Mondjuk a zárt optikai irányzék használata minden fegyveren,nem más csak nagyzolás--egy "sima red dot sokkal jobb,főleg városban,épületben(de szerintem amíg nem akarunk több száz méterekre célzottan lőni,minden területen jobb)

(त्वष्टृ) (törölt) 2012.04.21. 23:07:39

Csak úgy ég a klaviatúra az átlagemberek keze alatt ha harcászatról van szó, nem is csoda, hiszen nap mint nap látunk akciófilmeket, több akciójátékkal is megismerkedtünk, olvasgatjuk a Colt m4 wikipedia szócikkét...

De egy fentebb látott kommandós százszor halálosabb ezzel a billentyűzettel amin írok, mint én azt egyáltalán el tudnám képzelni. Igazán megbízhatnátok a profikban, ezek az emberek mást sem csinálnak csak képzik magukat.
Minek tépitek a szátokat ruházatról, kiegészítőkről, taktikáról? Ahhoz ők értenek. Nektek meg marad a filozofálás, pl. helyes-e katonának menni vagy sem, az ilyen kérdéseket a kommandósok átengedik nektek.

Arról okoskodni pedig, hogy a zárt optikai irányzékot így kell használni úgy kell használni felesleges, mert ha kézhez kapnátok egy gépkarabélyt úgy dőlnétek el vele vagy ütnétek állon magatokat, vagy becsuknátok a szemeteket a lövés pillanatában, vagy egyszerűen laikus módján helyeznétek el a puska tusát a vállatokon, minden mozdulatotokról lerína, hogy dilettánsok vagytok, akik soha nem fognak fegyvert a kezükbe, és nem is kell, mert éljük életünket, feltehetőleg soha nem kell házkutatást végeznünk a szomszédban SWAT módjára, ugye?
www.youtube.com/watch?v=BoDc1qjCukE

KGyST · http://repules.tumblr.com 2012.04.21. 23:21:46

@HK417:
Apróság, de az M4-eseken volt lézerpointer is, csak azt velünk szemben rohamozva nem használták :)

qweqweqwe89 2012.04.21. 23:54:40

hogy lehet ennyi válogatottam szar fotót lőni egy ilyen érdekes, dinamikus témáról?

canamis 2012.04.22. 00:06:26

Hihetetlen mennyi különleges katona van a civil szférába!!!! Nem is gondoltam volna hogy ennyi ember hadra fogható kiképzés nélkül!! De a viccet félre téve, kapjatok már az agyatokhoz miért kell okoskodni!! Ezért tart itt az ország mert elméletben kiváló mindenki de ha meló van akkor azt csak kívülről nézik és magyarázzák!!!

canamis 2012.04.22. 00:22:35

@Éhes_ló: Zárt tér és távcső ??? Mekkora zárt térről van szó?? Szóval te nem okos a távcső nevében benne van a táv szó, ez valószínűleg azt jelenti hogy nagyobb távolsághoz használják!! Tudod a vadászok meg a madarászok az állatok megfigyeléséhez!! A fegyveren optika van de azt is csak nagyobb távnál használják!! Épületben a katonának nem sok ideje van célozni ezért vagy kapás lövést lő vagy red-dotot használ!!! A katona nem túszt ment ki hanem helységet épületet tisztít meg!!! Röviden ennyi!!

KGyST · http://repules.tumblr.com 2012.04.22. 08:09:38

@qweqweqwe89:
Elég nehéz fények voltak (tök sötétben nehéz rohangáló embereket fényképezni, hogy a legerősebb fényforrás az ajtó, amin bejönnek).

Kelly és a szexi dög 2012.04.22. 09:17:23

Csak megjegyzem, hogy már régóta van olyan vadászoknak szánt céltávcső, amiben NAPPAL IS használható piros pont van.
A nagyítást letekerve red dotként funkcionál.

canamis 2012.04.22. 11:10:59

@Kelly és a szexi dög: Egyet értek veled, itt a tudatlan hozzászólás miatt volt a megjegyzés!! Arról nem is beszélve hogy egy vadászt nem sűrűn fogunk látni épületbe való behatolást végrehajtani!!! és a képsorozatok se vadászokról szólnak!!!!!!

qweqweqwe89 2012.04.22. 11:19:43

@KGyST: erre mondják azt, hogy fotózni tudni kell.

bées 2012.04.22. 12:33:58

Ezek m4a1 gépkarabélyok, közepes célzótávolságú távcsővel, lámpával, és lézeres célzó berendezéssel. Néhány katonánál pedig standard Mp5 géppisztoly, reflex irányzékkal.

A térd és könyökvédő mondjuk szerintem is alap egy különleges egységnél, de ezek csak az esések elől védenek. A töltények ellen ott van a kevlar mellény, és a rohamsisak. A katonák többsége érthetetlen miért visel napszemüveget, inkább gázmaszk lenne célszerű. Nyilván egy éles bevetésre azt is visznek.

Első látásra korrekt alakulatnak tűnik. A felmerülő kérdésekre válaszolva:
-Az egyik legpontosabb célzása az Mp5 géppisztolynak van.
- Az m4a1 karabélyok is pontosak, és nagy tűzerővel rendelkeznek.
- Az Ak47 variánsok képesek az 7 centis betont is átütni, de esetenként félrehordanak.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2012.04.22. 12:55:18

@cameronD:
A napszemüvegre az anonimitás miatt volt szükség, itt sok közeli kép készült.

ravnagad 2012.04.22. 16:28:22

@KGyST: "Amit nem tudok helyre tenni, az a nagyon furcsa rohamsisak,"

Special Forces Helmet. Olyasmi, mint az Advanced Combat Helmet, csak még könnyebb és kisebb, kevésbé akadályozza a perifériális látást és a hallást.

Éhes_ló 2012.04.22. 18:53:10

@canamis: fegyvertávcső: 22400 találat, köztük majd minden fegyverbolt.
A képen látható fegyvereiken lévő - fénykép alapján be nem azonosítható kütyükre zárt térben NULLA szükség van.
Különösen gázálarcban, vagy sí(motoros?)és napszemüvegben.
Ezért is írtam ezt fentebb:
"Zárt terekben, épületekben folyó tűzharcban a távcső nélkülözhetetlen egy magára valamit is adó rambó fegyverérről.
Ezzel nagyjából vége is a jelmezes bemutatónak és a majomkodásnak amit - remélem csak a fotósok kedvéért - elő mertek adni.
Ez már régen egy szánalom és nem hadsereg."

További kérdésed van?

szabolcsfoto · https://www.facebook.com/SimoSzabolcsPhoto 2012.04.22. 19:34:01

Bírom a sok fotelrambót... jókat lehet röhögni rajtatok :D
egy tipp: csináljátok jobban...
www.youtube.com/watch?v=0KHB1lbKb6U

Vargapál (törölt) 2012.04.22. 21:38:51

Ha egyszer is próbáltatok volna térdvédőben futni, vagy könyökvédőben célozni, nem kérdeznétek miért nincs mindenkin. Egyébként pedig ez egy amatőr fotósoknak szán esemény, amire a srácok nagyívben szartak, mert bár legyenek akármilyen profik, a sajtós bohóckodásokat biztosan nem szeretik.

McKinney 2012.04.23. 09:50:45

@cameronD:
"Az Ak47 variánsok képesek az 7 centis betont is átütni, de esetenként félrehordanak" és a vasúti sínt a vastag részénél is!

68nyara 2012.04.23. 11:11:50

@proletair: Ne foglalkozz velük, nem éri meg.

Kennyhun 2012.04.23. 14:03:36

@Éhes_ló:

Segítek, amit a képen látsz "távcső" címen azt ACOG-nak hívják.

Wiki leírás:
en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Combat_Optical_Gunsight

Google csomó képet ad ha rákeresel az ACOG kifejezésre.

A Wiki leírás tartalmazza a lényeget. Nagyítása 1,5x és 6x érték között változik, de legfontosabb hozománya, hogy a szemed elé vetíti a "célkeresztet" miközben mindkét szemed nyitva tudod tartani, tehát a magukra valamit adó Rambók épületben is használják, mivel az életük múlhat rajta.

Megj.: ha nem hiszel benne csak fogj meg egy airsoft fegyvert és megérted, hogy mennyire hasznos / gyors egy ilyen.

Éhes_ló 2012.04.23. 18:38:11

@Kennyhun: nem a hitem kérdése, hanem a kiképzésüké.

A lézerponiter és lámpa mellé 3-5-10 m távolságra leadandó célzott lövéshez, helységharcban ACOG kell manapság a natokompatibilis rambóknak...

Érdekes, hogy az évtizedek óta rendszeresített AK klónok (köztük az AMP) sem felel már meg nekik a harchoz.

Gondolom 3-5-10m távolságon az AK klónok szórása veszélyezteti az eredményes harcukat, az AK-k "híresen rossz" megbízhatóságáról és az egységes töltényutánpótlásról nem is szólva.

Szóval mitől nem szánalmas majomkodás ez egy lepusztult és nehézfegyverzet, harcanyag nélküli MH maradványainál?

Kennyhun 2012.04.23. 19:21:58

@Éhes_ló:

Én tényleg csak airsoft red dotot használtam, de ég és föld a normál "iron sight"-hoz képest (ami egyébként van az acog tetején "vész" esetére)

Ezenfelül miért jobb ez mint az AK? 7,62 helyett 5,56 és talán nem viszi el a civilt két szobával arrébb mint a 7,62 ami meg sem áll addig...

Egységes töltényutánpótlás?
Melyik országok haderejével működünk együtt mostanában, és azoknál mi rendszeresített? 5,56 vagy 7,62?

Részemről lezárva mégiscsak fotós témakör...

shockwave 2012.04.23. 19:25:26

@Éhes_ló: A nickből és az undorító stílusodból gondolom, hogy ugyanaz az Éhesló vagy, aki az indexen is posztolgat. Az a lecsúszott komcsi hadmérnök, akinek a steril mérnöki labor falain kívül folyó világról lövése sincs. Az az ember, aki képtelen elfogadni, hogy a világ elszaladt mellette és a 65M bakancsnál, meg az AMP-nél is van jobb. Az a hülye, aki nem képes felfogni, hogy egy fénykép esetleg csak a fotósok kedvéért van úgy, ahogy. Aki nem képes felfogni - hadmérnök létére - hogy az ACOG tetején egy kisegítő irányzék is van a közeli lövések leadásának elősegítésére. De hát honnan is tudná, hiszen sosem járt terepen, vagy műveletben. Még mindig azt hiszi, hogy egy hadmérnök tiszt szent és sérthetetlen és mindent jobban tud, mint egy egyszerű baka, aki csak használja a felszerelését. Ehlyett mit csinálsz? Ócsárolsz egy csapat elhivatott embert, aki nap mint nap élesben teszi kockára az életét azért, hogy jobb legyen a szakmájában, arra az esetre, ha egyszer majd valaki ide is betéved és belekóstol a seggedbe. Egy olyan maroknyi katona, aki egyik nemzetközi elismerést a másik után vívja ki élesben és akik a honvédelmi miniszter saját szavai szerint a vállukon viszik az igen nehét helyzetben lévő Magyar Honvédséget. Ébredj fel, a Néphadsereg időszaka elmúlt. Ha meg az itt látható képek szúrják a szemed, akkor dörzsölgesd gombostűvel, az jót tesz.

shockwave 2012.04.23. 19:49:14

@KGyST: Egy kis kiegészítés: az AN/PEQ-2 infra tartományban használatos lézer, amely csak az éjjellátón keresztül látszik, ez szolgáltatja az éjszakai harcképességet. Ezt tehát egyébként sem használták volna nappal, nem csak azért, mert vészélyes lett volna számotokra.

@cameronD: a képen látható szemüveg elsősorban nem napszemüveg, hanem ballisztikus védőszemüveg, amely műveletekben kötelező. Általában Oakley M-Frame 2.0, aminek csere lencséje is van (színtelen), de mivel a fényképezés nagy része kint történt, ezért a sötét lencse maradt bent. Az ISAF ROE tiltja a könnygáz használatát, ezért a gázálarcos gyakorlás nem elterjedt. Mindezzel együtt a kötelező felszerelés része.

Éhes_ló 2012.04.23. 20:59:13

@Kennyhun: Jelenleg az MH alap lövészfegyvere az AK.
Egyéb ügyekben érdemes lenne tanulmányoznod, hogy a TEK nem a HM szervezete és a z. nem túszmentésre rendeltetett.
Csak gondoltam szólok.
Egyebekben érdeme lenne elolvasnod ezt, mielőtt a 7,62x39-et fikázod:
www.hmth.hu/htfuz/htfuz4.pdf

KGyST · http://repules.tumblr.com 2012.04.23. 21:13:29

@shockwave:

Ezt az infrás dolgot a katona is mondta, de nem teljesen értettem, minek. Ezek szerint éjszakai harcnál a katona sisakján van az éjjellátó, nem a fegyveren (én még ebben a világban gondolkodom, vö AK, AMD), ezért kell az infra lézer, aha.

Éhes_ló 2012.04.23. 21:39:40

@shockwave: az undorító nem a stílusom, hanem az a majomkodás és az a butaságod, hogy ami nem made in USA, vagy Germany az szart sem ér.

Az a hülye, aki nem képes felfogni, hogy a majomkodás nem katona dolog, nem az, akinek az erről készült képek bántják a szemét.
Az meglehetősen szerény képességű, aki rambóként sem képes felfogni, hogy ha a fegyvereit teleaggatja sok divatos, filmeken látott szarral, attól még nem lesz sem SAS sem US army, de az esélye a kütyük számának és bonyolultságának függvényében lesz egyre nagyobb, hogy pár nap-hét elteltével a ne működjön és csak holt terhet jelentsen.

De hát honnan is tudnátok, hiszen életetekben nem láttatok még filmen sem hk. z.-t, önjáró tüzérosztályt, pct. ezredet, de még lövész z.-t sem harcrendben, terepen, hogy olyan felesleges marhaságokkal már ne is fárasszalak, mint a specifikáció, haditechnikai ellenőrző vizsgálatok, a csapatpróba és a rendszeresítés, üzembentartás, anyagellátás.

Azt hiszitek, hogy a magazinok fényes lapjain látott sok drága és javíthatatlan, alkatrész és kiképzett fegyvermester nélküli kütyü helyettesítheti a hadrafogható üzembiztos fegyverzetet, haditechnikát, az ezt kezelő és üzembentartó létszámot, szaktudást.

Eléggé hülye az, aki azt hiszi, hogy egy hadmérnök tiszt nem tud sok mindent jobban mint az izomagyú rambó és vica versa. De a szerepek nehezen felcserélhetők, ha érted mire gondolok.
De ha nem, az sem baj, majd értik mások.

Ócsárolok bizony egy mentalitást, amely nap mint nap át próbálja írni a haditechnika rendszerbeállítása és annak alkalmazása vérrel írt szabályait az akciófilmekben látott marhaságok alapján, mert lusta olvasni és tanulni.

Az én seggembe senki nem akar belekóstolni és hamarabb lövitek, robbantjátok egymást halomra, mint hogy rátok lennék szorulna bármikor is, pár hozzám hasonló kivénhedt mérnöktársammal együtt.
Mi és akiktől tanultunk, akiket tiszteltünk fegyvert, lőszert, töltényt, harcanyagokat, eszközöket, járműveket fejlesztettünk, gyártottunk milliárdszám magyar üzemekben, magyar mérnökökkel, magyar munkásokkal.

Helyette van amerikai kacatotok, legyetek rá büszkék.

Normális emberek tanulnak az idősebbektől, tapasztaltabbaktól, a hozzád hasonlóknak csak a komcsizásra telik. Mintha a löveg, egy stabilizátor más törvények alapján működne neked, mint egy komancsnak.
Szerencsétlen te.

Semmit nem visztek a vállatokon, a PR majomkodásokon és az afgánvadászaton kívül, ezzel nagyjából vége is a képességeiteknek, mert a maródiakkal, titkárnőkkel és civilekkel együtt 25ezren egy közepes várost sem védenétek meg három napig, nem hogy a hazánkat.

Ébredj fel, a HM megsemmisült évekkel ezelőtt.
Ha meg a tőlem olvasható kritika, észrevétel, vélemény zavar, tőled eltérően azt javasolnám tanulj sokat és majd megérted pár év múlva miről írok.

Addig meg azt érjétek el, hogy katonaként nézzetek ki, ha már fényképezőgép elé álltok.
Ez pár évtizeddel ezelőtt még követelmény volt.

canamis 2012.04.23. 22:36:03

@Éhes_ló: Nem semmi ez a kommunista hozzá állás!! Ember a diploma mellé nem adnak észt is!! Te honnan tudod hogy hogy müködnek ezek a fegyverek??? !!
Könyv vagy műszaki rajz nem eggyenértékű a tapasztalattal! Ezt te is elismerheted!! Arról hogy ki milyen munkát és hol végez arról meg fogalmad sincs!! Jegyző könyvet olvashattál de az nem a valóság!! Az egységességet meg majd akkor szajkózd ha hordós terepen vagy gyakorlaton a jó magyar cuccokat!! Használhatatlan
Hulladék az összes!! Az jenki majmolásra meg csak annyit hogy attól a nemzettől kell tanulni akik napi szinten gyakorolják a szakmát!!! Mint felszerelésben mint kiképzésben van hova fejlödni!!!!

shockwave 2012.04.23. 22:36:04

@Éhes_ló: Látod, ugyanez köszön vissza minden egyes posztodon: az elmúlt idők keserű siratása. Az, hogy bezzeg a ti időtökben minden sokkal jobban működött, ti mindent sokkal jobban tudtatok, csináltatok. Bárcsak újra visszajönnének a jutasi őrmesterek, meg a Ludovika (na az mondjuk vissza is jött). Csakhogy a kipödört bajuszú, éretségizetlen, bunkó tiszthelyettesek és a hasonló, tiszti tanfolyamot végzett diploma nélküli tisztek ideje lejárt, veled együtt. Van helyette egy képzett, több nyelven beszélő, külföldi iskolákat végzett, tapasztalt, puskaport szagolt gárda, aki végzi a munkáját, ahogy tudja, egyre nehezebben. Nem nyíg akkor sem, amikor az utolsó mentsvárát, a korkedvezményes nyugdíjat is elvették (amit te nyilván vidáman élvezel). Próbáljuk áttörni azt az utálatot, amit a te generációd a sorkatonákon keresztül beleplántált az emberekbe a hadsereg iránt.

Nézz magadra: zsigerből gyűlölöd a jenkiket, de ugyanúgy nyalod az orosz dizájnt (AK az Isten), mint más az amerikait, meg a németet. Akkor te most mennyivel vagy jobb? Látom azt sem sikerült fefognod a csöpp agyaddal, hogy a képeken látható fegyver alkarészek mind a sereg "ajándéka", nem önálló beszerzés. Ez azt jelenti, hogy az általad is képviselt nagyszerű szagértő gárda - hogy téged idézzelek - haditechnikai ellenőrző vizsgálatoknak vetette alá, csapatpróbázta és rendszeresítette őket (különben Szecső ki sem adta volna őket, ezt is illene tudnod). Az sem jött le, hogy a képeken látható srácok mindegyike megharcolta ezekkel az eszközökkel a maga csatáit afganisztánban és nem véletlen van úgy összerakva a cucc, ahogy. Mert működött... Nem a gyakorlótéren...És érdekes módon nem hagyott cserben eddig senkit, pedig kurvára nem Izmas-ban készült egyik sem.

Tisztelem az öregeket és hajlandó vagyok tőlük tanulni. Ha van mit... A te állandó fikázásod, ócsárolásod és múltsirató kesergésed viszont gyomorforgató. Normális esetben nem is válaszoltam volna (mint ahogyan az indexes fórumot is otthagytam egy jó ideje), de a csapat irányába kifejtett személyeskedésed miatt úgy gondoltam, hogy én is küldök neked egy-két kedves szót.

Függetlenül attól, hogy mennyit tanulok még a jövőben, én néhány év múlva sem fogok keseregni az akkori aktív generációnak, hogy bezzeg a mi időnkben. Főleg nem fogom ezt azok ócsárolásával előadni, akik a kialakult helyzetről mitsem tehetnek, csak próbálják minél jobban tenni a dolgukat. Büszke leszek rá, hogy valaki még mindig megpróbálja tovább vinni a stafétabotot és inkább bátorítom őket, mint a szemükbe köpök és magazinokat istenítő rambónak hívom őket.

Végezetül pedig, ha akkor lennénk jó katonák, ha úgy néznénk ki, mint ti néztetek ki néhány évtizede, akkor nem akarunk jó katonák lenni. Azok a képek többnyire a vicc kategóriában szerepelnek!

canamis 2012.04.23. 22:41:23

@shockwave: Végre egy tisztánlátó ember a forumon!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ccvv 2012.04.24. 15:14:57

Hé, Kisorrú!

Bárkinek fedi egész arcát az maszk és napszemüveg, az orra ki fog lógni és nagynak fog tűnni, nem? :D

ccvv 2012.04.24. 15:15:48

arcát az maszk = arcát maszk

Éhes_ló 2012.04.24. 17:13:30

@shockwave: nem siratom az elmúlt időt, csak a hozzád hasonló nagy arcoknak próbálom elmondani, mi volt, és miért, hátha segít nekik megérteniük miért tartanak itt és miért nem helyes az út amin csúsztok lefelé.
Ez néha reménytelennek tűnik, de nem adom fel.
Arról sokat mesélhetnék mi minden működött jobban, de a te értelmi szinteden legyen elég annyi, hogy működőképes elsőlépcsős hadosztályunk volt mindenestől és nem pár csonka z., volt M kieg, M gyártás és stratégiai tartalék, gyártási, ellátási tervek és dugig töltött raktárak fegyverrel, alkatrásszel, anyaggal (amit 20 év alatt loptak herdáltak el análkül, hogy friss készletekkel feltöltötték volna) egy sántább de a mostani seregnél nagyobb második lépcsőnk és persze a teljes honi légvédelmünk.Ez utóbbiról mára már azt sem tudjátok vkf.-ig bezárólag eszik-e vagy isszák.

Érted amit leírok, vagy már a fogalmak jelentését sem tudjátok?
El tudod képzelni ez mit jelentett évi 2 koalíciós gyakorlattal, amikor a Fekete tengertől a Balti tengerig mindenhol a VSZ mozgott és 4 hadihíd épült a Dunán (ebből 1 vasúti)?

Bármilyen meglepetés, de voltak 20-30-50-100 évvel ezelőtt is képzett több nyelven beszélő és a szövetségeseinkkel közösen helytállni képes katonáink, érdemes lenne olvasgatnod, ha nem tanították volna a rambóképzőn.

Volt alkalmam mindét szövetségi rendszer technikáját vizsgálni és a szabványaik alapján ma is vizsgálok havi rendszerességgel.
A különbség ég és föld a két rendszer között, de ha nem ismered az MSZ K szabványokat és a csereszabatosnak tűnő Stanagokat nem tudod miről írok: az egyik csúcsmarketing, csicsa és eldobható a másik maga szikár célszerűség, fapados és primitív eszközökkel javítható, DE üzemképesen tartható.

Azokért a technikai (harckészültségi) állapotokért amik mára kialakultak 30 éve hadbíróság elé állították volna az ezért felelősöket, pedig akkor sem volt kolbászból a kerítés sehol.
Ezért kisebb arccal és több tisztelettel a technika és az emögött álló had és mérnöki tudomány irányában többre vinnéd.

Ha pedig komolyan akarjátok magatokat venni és vetetni ne PR majomkodásban jeleskedjetek, hanem tanulásban.
Van hozzá elég anyag a könyvtárakban.
A lövészfegverekról és töltényeikről ott a link fentebb, lehetne azzal kezdeni.

shockwave 2012.04.24. 18:08:25

Első és második lépcső? Kikből? Sorkatonákból és bajuszos alkoholistákból. Szerencse, hogy soha nem mérettettetek meg a való életben, a mocskos kapitalisták ellen, csak a híres VSZ gyakorlatokon. Valószínű, hogy a muszkák nélkül ugyanaddig tartottatok volna ki a csodásan működő gépezettel, ameddig mi a mára megmaradt technikával.

Tudod amikor én a rambóképzőbe jártam, akkor ott még a te generációd elfuserált szakembergárdája tanított (akkor is kihalásos alapon, gyakorlati tapasztalat teljes hiányában, mint ma) és nem sok dologra vagyok büszke abból az időszakból. Mai fejjel visszanézve igen mókás volt. Nem a jó értelemben...

Hát persze, hogy a primitív és fapados technika a legjobb. Nem is értem miért nem pattintott kővel és lándzsával vívják a mai háborúkat, az nyilván nem romlik el soha, ha meg igen, akkor pillanatok alatt ki tudja javítani a suttyó felhasználó is, nem nagyon kell hozzá javítóbázis és fegyvermester. De akkor mi lenne veletek? A hadmérnöki kar és az elmúlt másfél évtizedben ott szolgálók iránt pedig saját személyes tapasztalataim alapján nem táplálok túl nagy tiszteletet, vagy elismerést. Ennek legnagyobb részéért éppen te és a fikázó, undorító stílusod és megnyilvánulásaid a felelősek.

A PR majomkodásról annyit, hogy a képen látható csoport egy teljes napot vesztegetett el a fényképek kedvéért az afganisztánra történő felkészülési idejéből. Parancsra tették! Talán furcsálnád - ha képes lennél felfogni - hogy egyikünk sem szereti a rivaldafényt és nem azért fotózkodunk, mert ettől áll fel. Azért mert parancsot hajtunk végre. Igen, még mi csürhe is!

A hozzám hasonló "nagy arcoknak" pedig semmi szüksége nincs arra, hogy egy olyan ember, mint te elmondja, hogy mi volt és miért. Pláne nem a te stílusodban. Bármilyen meglepő de mi is ismerjük a történelmet és még azt is tisztán látjuk, hogy mi folyik a mai hadseregben. Csakhogy nekünk már nincs választásunk, vagy megyünk, vagy maradunk és csináljuk. Nekünk már nincs meg az a luxus, mint neked, hogy "kibekkelem valahogy a nyugdíjig". Ez persze már nem a te bajod, csak az itt maradt rambóké. Úgyhogy nyugodtan add fel, nem vagyunk rád kíváncsiak!

Hadmérnöki diplomám ugyan nincs, de alapvetően egy intelligens embernek tartom magam és csak nagyon ritkán alacsonyodom olyan szintre, hogy internetes vitákba keveredek a hozzád hasonló kesergő, fikázó, VSZ majmoló barmokkal és vulgáris kifejezéseket használok. Most viszont az ész érvek kifogytával, az utolsó szó jogán hadd kívánjam neked minden kollégám nevében az egyik hazai klasszikust: tegyél úgy, mint a nickedben szereplő állat, húzd magadba a faszodat és takarodj "aludni". Ezzel itt, ezen a fórumon is végeztem veled...

Éhes_ló 2012.04.24. 20:22:09

@shockwave: a nagy arcodról a végére leesett az emberálarc, de végül is ez is egyfajta eredmény.
Jól illusztráltad végig a natokompatibilis, jólképzett nyelveket beszáló afgánölő rambók fényképeit és PR akcióját.
Köszi.

milkaone 2012.04.24. 21:40:17

Éhes_ló : feletted már eljárt az idő jó lenne nyugovóra tenni magad aztán az unokáknak tartani felolvasást a régi idők katonaságáról. A mostanit meg, hagyd meg azoknak akik értenek is hozzá.. és ne okoskodj bele.
Neked is utána kéne nézni, hogy a mai világban, hogy vívják a háborút és ehhez mi a szükséges....
Én csak egy kezdő vagyok, de látom mit műveltetek TI nagyon hát gratulálok hozzá büszke lehetsz magadra...... (és ez nem dicséret volt mielőtt örülnél magadnak a gép előtt)

canamis 2012.04.24. 22:32:12

@Éhes_ló: Tudod mit te kapitalista bafásult f...!!!!! Ez már tényleg nonszensz amit megengedsz magadnak nem hinném hogy van éles tapasztalatod bármelyik hadszintéren is és aszt sem hiszem hogy bármelyik harcoló alakulatba megáltad a helyed!! Tudod kicsit más a komandós élete mezőn mint a hozzád hasonló(fehér ló) -nak az irodába!! Soha nem mentél annyit a bakancsodba hogy szétrepedjen a talpad soha nem áztál napokat a ti általatok tervezett és jóváhagyott magyar essőédőbe!!! A szakmai tudásotokat jellemzi az új fm Ak-is !!! Háromszor nehezebb mint a régi ja és repeszálloba meg kevlár sisakba használhatatlan!! Ti letervezitek mi meg kinlódunk a ti csoda termékeitektől!! Ja arról nem is beszélve hogy 1000000-forintért szerelik fel, az amcsi cuccokal felszerelve 300 dollár fedezi az összes költséget!!! Ja de bocsánat te utálod a jenkiket akik téged és a valamikori katonáidat megenének reggelire!! Egy szakaszuk elintézné a huj huj hajrá vonalba előre kuminista alkoholista naplopó értelmetlenül "képzett" katonáidat!! Jajj el is felejtettem de legalább egységesek voltak és egyszerre léptek!!!( más dolguk se volt) Fejezd be a fikázást senki nem mondta hogy dicsérd a mai katonákat!!!!

Éhes_ló 2012.04.25. 06:41:12

@milkaone: még van pár tíz évetek megmutatni miben sikerül jobban teljesítenetek apáitoknál, nagyapáitoknál.

Mielőtt elájulnátok magatoktól, elolvashatnád mit tudtunk gyártani Magyarországon a honvédelmünkhöz 10-20-30-50-100 éve és ma mit tudunk.

Azt is elolvashatod, ha érdekel, hányan voltak akik képesek voltak ezeket az eszközöket profi módon kezelni 10-20-30-40-50-100 éve és ma hány itt nagy arccal hőbörgő rambó képes ma erre.

Ha sikerült megérteni a különbséget a mai és a holnapi illetve a pár évtizeddel korábbi Honvédség között, akkor érdemes tovább folytatni a hőbörgésedet.

Éhes_ló 2012.04.25. 07:01:44

@canamis: káromkodhatsz kedvedre, nekem is lenne hozzá kedvem, mikor a HM és a külügy baromságait hallgatom.

Arról hosszasan vitázhatnánk ki mit enged meg magának, de ehhez elég ha elolvassuk ki mit írt ide.

Az afgánöldöklés és a BTR tetején ücsörgés az iraki sivatagokban nem tűnik túl hasznos tapasztalatnak, ha ebből azt sikerült összeszedni ami ma az elpusztult honvédségnél és az itt közölt fotókon is - látszik.

A kommandós élete nem könnyű és nem is volt könnyű soha. Le is írtam, eléggé hülye az, aki felcserélhetőnek gondolja a hadmérnököt a kommandóssal mert nem ugyan az a műfaj és a képzettségében sem ugyanazt követeli meg az embertől.

Az AK, amit nagy arccal fikáztok a harctéren már bizonyított elégszer és a mai napig használják értelmes emberek és analfabéták is világszerte.

A kevlár sisakotok (és számos felszerelésetek,eszközötök) nem a nálunk rendszeresített többi eszközhöz és ellátási rendszerhez lett tervezve (nem mellesleg fogalmatok sincs arról, mennyi idő alatt veszíti el a védőképességét a ballisztikai védőmellényeitekkel együtt a szélsőséges időjárási körülmények között), ezért írtam, hogy a magazinokból válogatott szemétnek amiben majomkodtok semmi köze egy hadsereg tisztességes felszereléséhez és ellátásához.

Még mielőtt végleg elmerülnél a jenkik hátsójában gondolkodj el rajta mi maradt utánatok Irakban, és mi marad pár év múlva Afganisztánban és ki kit győzött le mindkét helyen (mivel és hogyan harcolva).
Ha ezt sikerült átgondolnod, akkor nézz meg pár régebbi - katonai kiképzésről szóló - filmet, mert ott még láthatsz hk. szd.-ot, z.-t egyben.

No azokat lődözhetitek kedvetekre napszemüvegben, szuper optikákkal, lézerpointerrel, a rájuk lőtt tüzérségi zárótűzben...
Persze csak abban az esetben, ha ma még tanítják ezeket a fogalmakat és tudod mit jelentenek, rambó.

Bellajee 2012.05.26. 21:38:54

A Képek nagyon jók a hozzászólások sajnos szánalmasra sikerültek.
süti beállítások módosítása