Rendhagyó bejegyzés a Holdról - fotózz holdkeltét!

2012.10.06. 11:14

Hargita Nándor

Tegnap elnézegetve az éppen felkelő Holdat eszembe jutott egy gép, ami egy - emlékeim szerint Dél-Amerikai - csillagvizsgálót ábrázol, ami mögött egy irgalmatlanul nagy Hold tornyosul, úgyhogy elkezdtem böngészni az Astronomy Picture of the Day archívumot, mert nyilván ott láthattam ilyen fotót.

Azt, amire gondoltam, azt nem találtam meg - lehet, hogy Nap volt, és nem Hold - mindenesetre láttam néhány más csodát a témában, ideteszem nektek, azzal a reménnyel, hogy (holnapra) a közeljövőben ti is lőttök majd néhány hasonlót :)

supermoon_vegastar_960.jpg

Vegastar Carpentier

FullMoonriseArn600.jpg

Robert Arm

2012LickMoonriseMarch_baldridge900.jpg

Rick Baldrige

LunarParthenon_ayiomamitis.jpg

 

solmoon_ayiomamitis.jpg

Anthony Ayiomamitis

A friss, októberi holdas fotóink közül Scherer munkája tetszett a legjobban. mert kontextusba helyezte a bolygót és mégis tisztán meg tudta mutatni a felületét - nem égett be:

scherer: Távolsági járat

Scherer

Climber fotója ugyan kontextus nélkül, de szintén jól mutatja be a friss Holdat.

Climber: Hold

Climber

Szóval, buzdítanék mindenkit, hogy készüljön a ma este 21:51-kor kezdődő holdkeltére, vegyétek elő az állványt és a teleobjektívet és álljatok neki a táj/város felett Holdat fotózni! A képeket pedig töltsétek fel holdkelte címkével és tegyétek bele a "Holdas képek" gyűjteménybe!

Címkék: közeli hold holdkelte

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://indafotobig.blog.hu/api/trackback/id/tr404822949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lady.Bird 2012.10.06. 18:19:35

(Bocs, hogy itt is felvetem, hátha tudja valaki:
Hogy lehet az, hogy a Hold _mindig_ ugyanazt az oldalát fordítja a Föld felé?
Hogy egy tized-másodpercnyi eltérés sincsen a Föld körüli és a saját tengelye körüli forgás idejében?
...mintha ki lenne kötve valamivel...)

gmarc 2012.10.06. 19:03:28

@Lady.Bird: A gravitációval van kikötve:) A Hold tengely körüli forgási sebessége pont megegyezik a keringési idejével, ezért mutatja mindig ugyanazt a felét a Föld felé (az első emberek, akik meglátták saját szemükkel a túloldalt: Frank Borman, Jim Lovell és Bill Anders űrhajósok voltak 1968. karácsony estéjén). Egyébként van egy kis librációja a Holdnak,lásd itt: hu.wikipedia.org/wiki/Hold

Vizilabda 2012.10.06. 19:07:41

Konica Minolta Dimage Z3 -at hogy kell beállítan a Hold fényképezéséhez manuálban? Eddig csak automatában fényképeztem.

KrisztianUK 2012.10.06. 19:22:47

Kosznojuk, de akkor mikorra is? Mara vagy holnapra keszuljunk?

Molnár Norbert 2012.10.06. 19:37:55

Lad@Lady.Bird: Ezt kötött tengelyforgásnak nevezik, azaz a saját maga körüli forgás időtartama megegyezik a keringési idejével. Nem csak a Hold, hanem a Jupiter Galilei-holdjai is ugyanilyenek. Ezt az árapályerők okozzák, amik addig fékezik az illető holdat, míg beáll erre. Nem pontos a a dolog, a Hold is kicsit ide-oda "rezeg", de ezt szabad szemmel nem vesszük észre, csak ha felvételeket készítünk róla.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.10.17. 05:36:43

Most nem azért, de simán látszódnak a Hold felszínén a nagyobb városok, utak fényei... ugye nem csak én látom...? :D Biztos van rajta élet, csak 1968-ban elbújtak valszeg. Lehet, nem akarnak ismerkedni...
süti beállítások módosítása